Kako da zaradite novac od vašeg web sajta?

Kako da zaradite novac od vašeg web sajta?

Da li želite da zaradite novac nikada nije dovedeno u pitanje.  Novi izvor prihoda nikada nije na odmet. Zašto i vi ne biste dobili deo internet prihoda koji iz dana u dan raste?
Ukoliko već posedujete sajt par naših saveta može vam dati novu ideju što je u drugom delu teksta a ukoliko ne posedujete sajt daćemo vam par saveta i u tim koracima.

Dakle, kreirajte svoj sajt.
Ukoliko još uvek ne posedujete websajt u prednosti ste jer možete da napravite detaljan marketing plan na osnovu kojeg ćete kasnije da ostvarujete svoju zaradu. Kako biste privukli „investitore“ tj. oglašavače na sajt mora da postoji prostor u okviru kojeg će oni reklamirati svoj proizvod.
Odlučite se za sajt u oblasti u kojoj ste stručni i strastveni kako bi bili relevantni. Ono što želite od sajta jeste da privučete i zadržite veliki broj posetioca. Što više budu na sajtu veća je verovatnoća da će kliknuti na oglas koji se tu nalazi.
Pronadjite tržište.
Kako bi generisali što više posetioca, a time i više prihoda, budite selektivni u targetiranju vašeg tržišta. Dobro procenite koja je to publika kojoj je sajt namenjen. Uvek razmišljajte da kreirate sajt za njih, a ne za vas. Jedna od preporuka je da pretražite web i sagledate trendove u vezi vaše ideje pa prilagodite ono što će se naći na sajtu.
Takodje, imajte u vidu da klik na oglas vama donosi prihod, a ne prodaja. Kada je posetilac kliknuo na oglas, od tog trenutka je na prodavcu da li će prodati svoj proizvod.

Osigurajte domen.
Danas je mala verovatnoća da će ime domena „.com“ odgovarati imenu vašeg biznisa ili onoga koji biste želeli. U tom slučaju, oslonite se na svoju kreativnost. Možda i više sreće imate sa domenom „.rs“
Jedna od dobrih preporuka jeste da osigurate domen kada pronadjete svoj host, a zatim gradite od temelja svoj sajt. Ovo vam daje mogućnost da budete fleksibilni u pogledu dizajna i funkcionalnosti koje želite.
Druga mogućnost je prijavljivanje na servise kao što su Google-ov Blogger ili WordPress. Oba će vam omogućiti domen (npr. nautika.wordpress.com) i plus dati web sajt besplatno. Još jedna prednost je što vam pružaju veći broj dobro dizajniranih šablona koje možete iskoristiti za vaš izgled sajta.

Vreme je za izgradnju sajta
Koristeći sredstva iz prethodnog koraka počinje sastavljanje kockica vašeg sajta. Ono što će se na njemu naći zavisi, kao što smo spomenuli, isključivo od tržišta na koje ste se fokusirali. To je ujedno i najvažnija stvar koja će pokrenuti sve ostale – sadržaj.
Na primer, ako se vaš sajt odnosi na kuvanje i recepte možete pružiti i informacije o nivou dnevnog unosa kalorija, razlike izmedju različitih vrsta brašna, anegdote o promašajima u kuhinji ili bilo šta drugo što bi vaše posetioce zanimalo. Sve to daje razlog posetiocima da se zadrže na sajtu. I kliknu na oglas.

Započnite reklamiranje i promociju

Promovišite vaš sajt

Svaki put kada postujete na sajtu ili vršite bilo kakvu promenu objavite to i podelite  sa drugima putem Facebook-a, Twitter-a, LinkedIn-a i na ostalim društvenim mrežama. Veoma je važno proširiti glas o vašem sajtu i doći do što većeg broja ljudi. Obavezno je da imate account na svim navedenim društvenim mrežama.

Još jedan način je email kampanja. Npr, šaljite jednom nedeljno mail “najbolje sa našeg sajta” kako bi ljudi uživali u vašem sadržaju. Ne preterujte sa slanjem da ne biste postali spam.

Prijavite se na Google AdSense

Ad Sense će postaviti oglase za proizvode i usluge koji su relevantni za vaše posetioce na osnovu vašeg sadržaja. Bićete plaćeni svaki put kada se oglas pojavi na vašem sajtu ili kada se klikne na oglas. Taj iznos će biti relativno mali tako da je saobraćaj na vašem sajtu od presudnog značaja. Što više klikova i pregleda, više novca za vas.

Ili sami pronadjite oglašivače

Pored AdSense možete na sajtu koristiti i oglase drugih oglašivača iz vaše industrije. Možete sami potražiti ovakve firme ili koristiti usluge posrednika koji će to uraditi za vas. U svakom slučaju kada planirate saradnju sa konkretnim oglašivačem uverite se da ima kredibilitet, verodostojnost i da neće ugroziti vašu “preporuku”.

Prodajte svoje usluge

U okviru vašeg sajta možete na različite načine osmisliti svoje usluge koje direktno možete prodati. Sve što je potrebno je još jedna strana na vašem sajtu na kojoj ćete te usluge ponuditi. To mogu biti vaši digitalni proizvodi, e-knjige, treninzi i radionice uživo, webinari. Ispitajte vašu publiku, šta im je potrebno, pa kada dobijete tu informaciju kreirajte svoju uslugu i prodajte je. Možete ponuditi premium sadržaj za posebne članove koji žele da plate dodatne informacije.

Postanite partnerski sajt

Mnoge kompanije koriste partnerske programe kako bi povećali svoju prodaju i prijavljivanje za ovakve programe uglavnom je besplatno. Svaki put kada posetilac kupi proizvod kroz partnerski link na vašem sajtu, vama se isplaćuje partnerska provizija.

Prodajte svoj sajt

Kada ste stekli značajne godišnje prihode sa vašeg websajta to znači da uspešno vodite sajt i da već postoji zavidan broj vaših pratilaca. U tom slučaju jedna od opcija za vas jeste i prodaja. Nekada ovom odlukom možete postati veoma bogati ili čak zaraditi i celu vašu penziju. Ako ste vredno i predano radili par ili više godina vaše ulaganje može se višestruko vratiti. Pri ovoj odluci uvek napravite komparativnu analizu godišnjih prihoda i prodajne cene vašeg sajta.

Smernice koje smo vam dali svakako mogu da donesu osnovnu ili dodatnu zaradu u vaš budžet a način na koji ćete to učiniti je na vama. Ukoliko mislite da niste dovoljno stručni u online poslovanju a imate odlične ideje za biznis, ili želite da unapredite vaš postojeći sajt, digitalni marketing menadžer kurs je prava opcija za vas. Ili, sami izaberite oblast u kojoj vam je potrebna pomoć…

Share

Оставите одговор